Voita pelkosi näillä vinkeillä
Luovuuteen liittyy usein monia erilaisia vaikeita tunteita: Entä jos en olekaan riittävän hyvä, entä jos minulle nauretaan, entä jos muut eivät pidä tuotoksistani... Tämän päiväisessä blogitekstissä annan parhaat vinkkini pelkojen voittamiseen. Mutta miten omista peloista voi päästä yli? Voiko niistä päästä yli? Pitkien prosessien myötä omien pelkojeni voittaminen on muuttanut elämäni. Lue postaus loppuun asti, sillä tässä postauksessa jaan parhaat vinkkini omien pelkojen voittamiseen.

Rohkeus ei ole pelottomuutta
Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, en ole vielä täysin selvittänyt, kuinka pelosta pääsisi kokonaan irti. Ja uskon, että ei siitä kokonaan pääsekään. Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat useat kuuluisat artistit, jotka kertovat kymmenien vuosienkin jälkeen jännittävänsä edelleen esiintymistä, uuden materiaalin tekemistä tai uutta julkaisua.
Asiasta on kertonut mm. Chisu. Hän mainitsi Vain elämää-sarjan jaksossa, että artistit kamppailevat jatkuvasti riittämättömyyden tunteen ja epävarmuuksien kanssa. Chisu voitti vuonna 2011 viisi Emma palkintoa. Hänen albuminsa Kun valaistun myi multiplatinaa. Monella mittarilla hän oli silloin, ja on edelleen, yksi Suomen menestyneimmistä artisteista. Monen silmissä hän oli tuolloin saavuttanut jo kaiken. Se ei tarkoita, etteivätkö pelot olisi silti olleet hänen elämässään läsnä.
Pelot eivät siis välttämättä koskaan poistu. Ja ehkä se onkin asia, joka on tärkeä hyväksyä. Hyväksyä pelon läsnäolo, mutta ei antaa pelon estää luomasta. Ei lamaantua pelosta, vaan tehdä asioita siitä huolimatta, ja pyrkiä kääntämään pelko voimavaraksi.
Tässä postauksessa kerron, että rohkeus ei ole pelottomuutta, vaan sitä, että tekee asioita pelosta huolimatta.
Kuinka pelon kanssa voi oppia elämään?
Vaikka sitaatit voivat vaikuttaa teennäisiltä, liian yksinkertaisilta ratkaisuilta monimutkaisiin ongelmiin, ovat tietyt sitaatit oikeastaan asia, jotka ovat auttaneet minua eniten pelon käsittelyssä. Näissä sitaateissa on oivallettu jotain olennaista. Lyhyisiin lauseisiin on saatu sisällytettyä valtavasti tärkeää sanomaa. Keräsin yhteen siis muutamia sitetaatteja, joita sinäkin voit halutessasi käyttää voimalauseina:
"Miten paljon sitten muutosta pelkäämmekin, viime kädessä meidän on vastattava tähän kysymykseen: kumpi riski on suurempi? Se, että lakkaan välittämästä siitä, mitä ihmiset ajattelevat vai se, että lakkaan välittämästä siitä, miltä minusta tuntuu, mitä uskon ja kuka olen?" - Brene Brown, kirjassa Epätäydellisyyden lahjat
Kaikkia pelottaa, mutta antavatko kaikki estää sen heitä luomasta ja saavuttamasta asioita? Ei. Miksi siis pitäisi sinunkaan? Sama ydinajatus on löydettävissä Tommy Tabermannin runosta:
"Epäröinnin kynnyksellä kysy, kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä?" - Tommy Tabermann
Seuraava ohjenuora kuuluu seuraavasti:
"Jos haluat saavuttaa jotain uutta, sinun tulee tehdä jotain sellaista, mitä et ole ennen tehnyt."
Tämä on tärkeä ymmärtää. Jos jatkaa elämää samalla tavalla kuin ennenkin, voiko silloin mikään muuttua? Lopulta uuteen uskaltautuminen, hyppääminen epämukavuusalueelle, kurkistaminen ennalta tuntemattomaan voi tuoda elämään jotain uutta. Ihanan ja kamalan yksinkertaista!
Samaa teemaa jatkaa Tommy Hellstenin ajatus:
"Jos koko ajan pyrit hallitsemaan kaikkea, luot enemmän tulevaisuutta, joka on menneisyyttä."- Tommy Hellsten
Muista siis, meitä kaikkia pelottaa. Minä en ole yksin pelkojeni kanssa, etkä ole sinäkään.
Ihmeelliset aivot
Jos jotain hyvää pelkäämisestä yrittää löytää, on tietysti se, että on elossa. Edellisessä postauksessa kerroin, epämukavuuden ja pelon tunne on todiste siitä, että aivosi toimivat. Tämä juontaa juurensa evoluutioon sekä "pakene tai taistele"-reaktioon.
En tarkoita, että jatkuva stressitila olisi ihmiselle hyväksi. Mutta, kun kohtaat jotain jännittävää, tiedät, että aivosi toimivat, koska aivot yrittävät suojella meitä epämukavuusalueelle menemiseltä. Tiedät, että kyseessä on jotain sinulle oikeasti tärkeää, jos jännität. Olet elossa. Ja kuten tiedämme, ilman epämukavuusalueelle menemistä emme voi kehittyä.
Toinen "hopeareunus" on varmasti se, että pelko helpottaa ajan ja toistojen myötä. Se siirtyy pienempään rooliin. Mielestäni kannattaa aloittaa askel kerrallaan. Aloittaa jostain pienestä ja edetä hiljalleen kohti suurempia haasteita. Kun menet toistuvasti epämukavuusalueellesi, aivosi tottuvat epämukavuuden tunteeseen ja alkavat hiljalleen pitämään pelottavia tilanteita "uusina normaaleina" eli turvallisina.
Mennään siis yhdessä pelkojamme kohti? 🧡
8 vinkkiä omien pelkojen voittamiseen
Loppuun haluan koota vielä tiivistetysti parhaat vinkkini pelkojen selättämiseen:
1. Hyväksy, että sinua pelottaa.
Tämä on jälleen yksinkertaistetun kuuloinen, mutta erittäin tärkeä vaihe kohti pelkojen voittamista. Älä taistele pelkoa vastaan tai yritä ignoorata eli sivuuttaa pelkoa. Kohtaa pelkosi, ja hyväksy se lempeästi. Voit sanoa itsellesi "minua pelottaa, mutta tiedän, että olen turvassa."
2. Muista, että kaikkia pelottaa.
Vaikka et havaitsisi tai meinaisi uskoa tätä, muista, että kaikkia meitä pelottaa. Tutustu jonkin samaistuttavan henkilön tarinaan, ja käytä sitä inspiraation lähteenäsi!
3. Puhu avoimesti pelostasi.
Koska kaikkia meitä pelottaa, myös sinä voit olla rehellinen peloistasi. Voit kertoa pelostasi avoimesti. Se ei tee sinusta epäonnistunutta tai epäsamaistuttavaa - päin vastoin! Jakamalla tarinaasi voit saada apua muilta sekä toimia myös itse vertaistukena jollekulle toiselle. Mikä suuri lahja!
4. Älä anna pelolle valtaa.
Voit hyväksyä pelon ja voit elää pelon kanssa. Voit oppia toimimaan pelosta huolimatta. Mutta se ei tarkoita, että sinun tulisi antaa pelolle valtaa. Älä anna pelon jyrätä ylitsesi. Tiedosta pelko, hyväksy pelko, ja jätä se sen jälkeen toisarvoiseen asemaan. Pelkosi ei määrittele sinua. Sinä et ole pelkosi, eikä sinun tulisi toimia pelosta käsin.
5. Toimi pelosta huolimatta.
Rohkeus on toimimista siitä huolimatta, että pelottaa. Kun et lamaannu, eli pystyt toimimaan pelostasi huolimatta, löydät uusia puolia itsestäsi. Kun selviät pelottavasta tilanteesta, saatat tuntea hetken aikaa, että pystyt mihin vaan! Ja miten hienolta asioiden saavuttaminen tuntuukaan, kun niitä on edeltänyt haasteita!
6. Käännä pelko eduksesi.
Nauti itsesi ylittämisestä, ja pyri pääsemään sen synnyttämään energiaan uudestaan ja uudestaan. Neuroplastisuuden ansiosta aivosi muokkautuvat ja tottuvat hiljalleen pelottaviin tilanteisiin. Näin aiemmin epämiellyttäviltä tuntuneista tilanteista tulee aivoillesi uusi normaali.
7. "Pelkään, siis elän."
Muista, että pelko on inhimillinen reaktio, joka kertoo, että aivosi toimivat.
8. Huomaa ja arvosta kehitystäsi.
Palaa muistoissasi ennen sinua pelottaneisiin tilanteisiin, ja huomaa, etteivät ne pelota sinua enää. Juhli omaa kehitystäsi!
Ihanaa päivää,
🧡: Eerika